Oldalak

2014. március 20., csütörtök

Segélycsomag at its finest!

Karácsony van Dániában! 

Legalábbis annak aki csomagot kap otthonról. Hozzám ma jött a Julemanden, azaz a mikulás. Tudni illik a dánoknál se a jézuska hozza az iPadet vagy iPhone-t. Mivel én elég régen kaptam utoljára ilyesféle csomagot, természetesen ahogy hazaértem egyből szét is téptem a karton dobozt, hogy tolhassak egy tripla axelt Dagobert bácsi módra a segélycsomag tartalmába. Természetesen embere válogatja hogy kinek mire van szüksége otthonról. Nekem például most cipőkre volt szükségem, mert a ruhaneműk, a mi drágaságos dániánkban meglepő módon elég drágák pláne ha olyan cipőre fáj a fogad ami remélhetőleg nem nyílik szét és még jól is néz ki. Magyarként persze a csomagot hasonló intenzitással széttépő sorstársaim listájáról nem hiányozhat a pálinka, a kolbász, a szalámi és ha megoldható a TÚRÓRUDI!


Nade persze itt vagyok én, aki az életet nem az egyszerűségért szereti. Vajon mi lehet az a dolog ami egy magamfajtának elengedhetetlen, hogy otthonról érkezzen? Hát persze, hogy egy olyan termék amit minden boltban legalább 5 különböző márka képvisel és a legtöbb embernek lényegtelen, hogy éppen melyik fajta. Ez nem más mint a TÉSZTA!! Egy magamfajta tésztab*zinak, ha talált egy márkát amit kedvencének titulál, tök mindegy hogy hány féle tésztamárka és fajta érhető el elérhető áron a két sarokra lévő supermarketbe. Legyünk csak posh-ok és ha lehetőség adódik igenis az otthon jól bevált tészta kell. 

A csomagokat nagy általánosságban 3 részre lehet bontani szerény személyem szerint. (micsoda alliteráció hölgyeim és uraim!) 

  1. A "nem voltak otthon" csomag.  
Ezzel a típussal minden csomagot váró egyén legalább egyszer szembesül. Az alap scenario a következő: Interneten, az 5 és 30 perc közötti időintervallum rendszeres alkalmazása a csomag jelenlegi tartózkodási helyét feltáró weboldal frissítésére. Ez nyílván ugyanolyan, mint a buszmegállóban unatkozni és nézni, hogy jön-e már a busz. Tudjuk jól, hogy a közeledő objektum sebességét, hiába szeretnénk, nem tudjuk befolyásolni de azért csak szugeráljuk szúró tekintettel. 
Amikor már a közelben van és esetleg tudjuk is a napot, amikor megérkezik, lemondjuk az arra a napra eső teendőket, hogy biztosan otthon tartózkodjunk a csomag megérkezésekor mert senki nem akar a város szélére kibuszozni vagy taxizni mert drága is, hosszadalmas is, meg amúgyis nehogymár.  

(FUN FACT: ha szerencsétlen helyen laksz, még egy olyan kis városban is mint Aalborg [160ezer ember] simán összetudsz taxizni egy Dánia - Magyarország repülő jegyet feladott poggyásszal ÉS egy kólával a terminál büféjében)

Minden lerendezve, reggel 7kor kelés (ha olyan szerencsések vagytok mint én és a csengő, azon kívül hogy támadási felületed ad a postásoknak meg a többi csomagküldő cégnek, semmilyen funkcióval nem rendelkezdik) és vársz, hogy mikor jön már a csomag. Lassan eltelik a nap és semmi nemtörtéik azon kívül, hogy jobb esetben elolvastál egy könyvet, rosszabb esetben pedig megnézted a filmet/sorozatot ami a könyv alapján készült. Mikor kapsz egy üzenetet, hogy a csomagot nem tudták kézbesíteni mert senkit nem találtak otthon. Mert ugye hiába van a telefonszám feltüntetve a csomagodon, valahogy egyik kézbesítőnek sincsen telefonja. Két dolgot lehet ilyenkor tenni. Vagy megbeszéltek egy másik időpontot a kézbesítésre, vagy elmész magad a csomagért amit az imént már említett okokból nem sokan választják. De hát hallottam már olyanról hogy három egymást követő nap nem találtak otthon senkit.

     2. A "dobáljuk a csomagot mert az fun" típus. 

Olykor, mikor minden rendben lezajlik és megérkezik a várt időpontban a csomag, szembesülhetünk a logisztika gyöngyszemével, a szétzúzott csomaggal. Ez lehet felettébb kellemetlen is, a csomag tartalmától függően. Ajánlatos a folyadékokra egy tekercs alufóliát és egy tekercs folpakkot rááldozni és ezek után még beágyazni valamiféle puhább, ütéselnyelő tulajdonságokkal felvértezett pajzsba, mint például 3 csomag 100as zsebkendő. Nem egyszer fordult elő, hogyha éppen nem esőmentes napon érkezett volna csomag, a kifolyt mosószer és eső kombinációja azelött kimossa az életmentő csomagot, hogy az kézbesítésre kerüljön.  Kellemetlen a szitu.

    3. A "Where is the catch?" csomag.

Persze van amikor minden rendben történik és kifogástalan állapotban vehetjük az át az időben kiszállított csomagot. Ha valaki ez elött a többi fajtával szembesült akkor bizony Dagobert bácsizás közepette belegondolhat, hogy mi lehet az ami nem szembeötlő de nem stimmel. Viszont az ilyen csomagokban általában minden rendben található és lehetővé teszi a földi javak közötti örömmámort. 

Természetesen előfordulhat, hogy elkeveredik a csomag de ez ritkább így nem számolom bele az imént felsorolt triumvirátusba. 

Végül idepasszintok egy képet a szóban forgó csomagom tartalmáról. ME GUSTA



2 megjegyzés:

  1. Van olyan csomagküldő szolgálat, akinél csak a 3. opció ismeretes. :)

    VálaszTörlés
  2. Legközelebbi csomagnál emlékezni fogok rá! ;)

    VálaszTörlés