Oldalak

2014. március 21., péntek

Mire van szükség, ha Dániába szeretnék költözni? - Hvad skal jeg bruge, hvis jeg ønsker at flytte til Danmark?

Taler du dansk?

Ez egy, a néhány mondat közül ami jelentősen megnehezíti a kezdeteket Angliához képest. Hogy pontosan miért arra lassan rátérek, de csak nem alkalmaznám az in medias res-t ebben a témában, mert lehet hogy zavarossá válna. 

Tehát mire van szükség, hogy valaki Dániába jöjjön. 

A Dániai kezdethez muszáj hogy rendelkezzünk egy bizonyos alaptőkével, ugyanis itt nem pörög annyira az élet, mint Londonban. Itt igenis macerás lakást szerezni és még nehezebb munkát találni. Ha találunk is lakást számolnunk kell a általános deposittal, ami három havi lakbérnek felel meg, illetve a lakások jelentős részénél elkérnek egy úgy nevezett pre-paid rent-et is a beköltözés idejében, ami az adott lakás utolsó havi részlete előre kifizetve, ha esetleg kiköltöznénk. Természetesen ehhez még társul maga a havi lakbér is tehát egyszerre, a beköltözést megelőzően legrosszabb esetben le kell tudni tennünk 5 havi lakbér mennyiségű pénzt. Én Aalborgban élek ahol az élet olcsóbb, mint például koppenhágában ahol az egy havi lakbér simán eléri a 3000-4000 koronát ami még kedvező árfolyammal is 150 ezer forint körül van (3500kr), és persze lakástól függően más más dolgokkal van felszerelve. Lehetséges hogy az alap lakbérhez még kell venni hűtőt, bútorokat, internet előfizetést és hasonló dolgokat amik összegezve elég nagy falat kezdésnek. Aalborgban természetesen az ár alacsonyabb valamivel. Például ha egy szobát megosztunk valakivel akkor 50-60 ezer forintra is le lehet csökkenteni a havi lakbért, de a 80-100ezer forint az átlag. A lakbéren kívüli számlák általában 3 havonta érkeznek házhoz. Ez pozitív is lehet, de nagyrészt kétségbe eséssel társul az elején. Két féle képpen lehet hozzáállni. Van az a lehetőség, hogy minden hónapban eltesszük az egy hónapra eső részét a számlának, így nem ér majd kellemetlenül minket a ráeszmélés, hogy hú számla jött. Ez lenne igazból a célszerűbb, de az én tapasztalataim szerint ezt elég nehéz kordában tartani. Én például mindig a számla hónapjára meglévő pénzemből kapartam össze a szóbanforgó összeget. 

Ha a lakás megvan, beköltöztünk és nyugalommal tölt el minket, hogy van fedél a fejünk fölött, akkor jön a munkakeresés, ha nem rendelkezünk olyan háttérrel ami tudná biztosítani a kintlétünket huzamosabb ideig. Itt jön a képbe a Taler du dansk? kifejezés, azaz Beszélsz dánul? Ha nem beszélsz dánul akkor a lehetőségek száma drasztikusan csökken. Szerencsére a Dán állam lehetőséget biztosít arra, hogy elsajátítsuk a dán nyelvet, de az persze időigényes és vannak bőven olyan emberek akiknek nincsen akár egy évük arra, hogy ne csináljanak semmi a dán tanulás mellett. 

Akkor milyen lehetőségekről is beszélünk pontosan munka szempontjából? 

Vannak olyan állások amik nem igényelnek nyelvtudást, mint például a mosogató, takarító, újságkihordó. Ámde egy olyan városban ahol ilyen mértékű a bevándorlás nagyrészt az INGYENES dán egyetemi oktatás miatt, ott valószínűleg az összes ehhez hasonló állás már foglalt. Ha felszabadulna egy hely akkor az emberek ismerősöket tesznek be maguk helyett egy-egy munkahelyre, tehát a kapcsolatépítés fontossága elhanyagolhatatlan. 



Az is fontos kérdés, hogy mégis mikor jöjjön ki az ember. Mivel Aalborgban élek, erről tudok megbízható információt mondani, nem tudom sajnos, hogy más városban is ennyire kiélezett-e az érkezés fontossága, de itt igenis fontos. Nagyon sok külföldi diák van. Ez azt jelenti hogy a tanév végeztével már mindenkinek megvan a repjegye haza és el is mennek nyárra. Ilyenkor nagyon sok hely szabadul fel ha csak ideiglenesen is a lakásokban, de viszont az a 2-2,5 hónap ameddig a hivatalos lakó otthon tartózkodik, elég lehet egy lakás felkutatására és beköltözésre, mivel egyértelmű, hogy városon belül könnyebb mozgolódni és kérdezősködni. A munkákkal is hasonló a helyzet. Vannak olyanok akik a diploma megszerzése után hazaköltöznek, így munkák szabadulhatnak fel. 

Tehát, ha azon töröd a fejed, hogy Dániába költözz, érdemes lemondani a nyaralásról és a programokról a haverokkal. Iskolaidőben lényegesen nehezebb dolgod lesz. 

Van még egy apróság ami mellett nem szabad elmenni. Ez az úgynevezett "sárgakártya" ami a legfontosabb item az inventory-dban. Ez a kártya tartalmazza a CPR-számodat (civil regisztrációs számod), ezen találod meg a személyes háziorvosod elérhetőségeit, ez a TB-d. Ezzel egyidőben pedig megvan az a szimpatikus tulajdonsága, hogy enélkül a kártya nélkül te képtelen vagy létezni itt. Ez kell ahhoz, hogy telefonszámod legyen, hogy bankszámlád legyen és konkrétan majdnem mindenhez kérik ezt a bizonyos számot. A csavar a történetben hogy ennek a megigénylése és kézhez kapása hosszadalmas folyamat. Hónapokat is igénybe vehet, addig meg ha szerencsés vagy rá vagy utalva arra az ismerősödre akinek van ilyen kártyája. Hogy még fifikásabb legyen a történet, munkát is úgy kaphatsz bejelentve ha van CPR számod és bankszámlád. 

Tehát kell: Egy halom pénz, (hogy legyen tartalék ameddig munkát találsz), otthonról megismerkedni már kint lévőkkel, szerencse és CPR azaz sárgakártya. 
Ezeken kívül persze még szükséged lesz egy nagy adag bátorságra és elszántságra, de ha egyszer beindul a szekér akkor probléma nélkül és vígan élhetsz itt.

Körülbelül 150-160 ezer forintból eltudsz élni kényelmesen, persze bulizás, étterem és prémium kategóriás termékek nélkül. Najó egy pár sör belefér, de csak mert olcsóbb mint a víz. Viszont ha találsz munkát akkor ennél többet is megtudsz keresni. (AALBORGBAN) 

Nemsokára a tanulmányok dániában lesz a téma, hogy mit hogyan kell és lehet csinálni és milyen előnyökkel jár Dániában az egyetem elvégzése. 

Elnézést, hogy pöppet száraz és nyers lett ez a bejegyzés, de úgy vélem az ilyen fontos információkkal jobb tisztába lenni és nem akartam, hogy az esetleges poénkodás megzavarja a képet. 

Bármilyen kérdéssel lehet hozzám fordulni! :) Valószínűleg tudok választ adni, ha pedig nem akkor biztos van olyan ismerősöm aki kielégítő választ ad nektek! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése