Oldalak

2014. március 24., hétfő

Lakásvadászat, avagy mi fán terem a jó szoba.

 Annak idején mikor mi kiköltöztünk, hárman laktunk egy szobában és velünk lakott még négy olasz fiatalember. Úgy stoppolták a fürdőszobát, hogy azt öröm volt nézni. Amíg az egyik bent volt, a másik titkos, ritmikus kopogással jelezte, készen áll a behatolásra. Ekkor kijött az egyik s bement a másik. Nehéz volt, hangosak voltak és folyton a konyhában ücsörögtek.
 Egy szép napon kopogtatott a rendőrség, hogy márpedig itt illegálisan lakunk és a tulajdonos szeretné vissza a lakását.

subletting - Amikor a tulajdonostól bérelünk egy házat, x összegért és ugyanezt a házat kiadjuk szobánként x összegért más embereknek. A haszon ugye x szorozva szobák számával, de ez illegális mivel törvény szabályozza milyen lakásban, hányan lakhatnak.

Az iménti rossz példa viszont kivételnek számít tapasztalataim szerint. Munkatársaim, barátaim mind megvannak elégedve a szobatársakkal és a lakással sem volt sok gondjuk.

Hogyan kezdjünk neki?

www.gumtree.com

Az oldal azonnal a lényegre tér, sok más hasznos dolog is van itt de előbb a lakásokat nézzük meg.
A legördülő ablaknál válasszuk kis a "Flats & Houses" opciót és írjuk be milyen szobát keresünk. (single, double, 2 bedroom, 3 bedroom etc...) A hely megadásával most ne is törődjünk, hiszen finomíthatunk a keresésen, a következő oldalon.


A bal oldali sávon válasszuk ki a privát főbérlőt. Az ügynökségekkel nekem eddig rossz tapasztalataim voltak. Lassúak, sok papírmunkával járnak és majdnem biztos, hogy extra pénzt kell fizetned, egyfajta "regisztrációs" díjat.
Itt is betudjuk állítani a szoba típusát de a feladók sokszor biztosra akarnak menni és minden lehetséges helyre beteszik az egy fős szobájukat, szóval a cím megadása a tuti.
Lentebb tudunk területspecifikusak lenni. Ha bárkinek vannak preferenciái itt tudja beállítani. Mindenütt vannak olcsó és drága szobák, persze a központhoz közelebb értelemszerűen drágább.

Itt egy példa, egy remek szobáról. Olcsó, nincsenek rejtett költségek, számlák és privát főbérlőtől van. A szoba szegényes, de a legfontosabb, hogy a lakás fel van szerelve mindennel. A fenti telefonszámot felhívva kérjünk időpontot, hogy megnézhessük a szobát. Nem szabad halogatni, ahogy mondtam Londonban percenként cserélnek gazdát a szobák. Ha szimpatikus a környék, a bérlőtársak akkor üssük nyélbe az üzletet. :)
A képek fölötti füleknél tudunk térkép módra váltani, ahol pontosan megmutatja, hol is van a lakás. Érdemes GoogleMaps-on megnézni a helyet, a közeli boltok és távolságok miatt.
Sikeres vadászatot!
KNK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése